Chałka z budyniem


Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które przeplatane ze sobą tworzą chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również chałkę dla porównania z budyniem malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem chałka wygląda w środku atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wychodzi na zewnątrz. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 42 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu np. waniliowego (opakowanie na 500 ml mleka)
- 350 ml mleka
- cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu
Dodatkowo:
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i używając tylko 350 ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. (Otrzymamy 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować.
- Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz. (Zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
- Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.