Babka waniliowo- kakaowa

Babka marmurkowa, waniliowo- kakaowa. Babka jest prosta, delikatna i puszysta.
Składniki:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1 łyżka kakao
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Masło roztopić.
- Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopione masło. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą (lub mikserem na niskich obrotach).
- Formę keksową (o dlugości 30cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia.
- Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.