Brownie z batata


Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 kawałków:
- 175 g batata (waga po obraniu)
- 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- 100 g ksylitolu (lub stewii)
- 50 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 2 jajka (rozmiar M lub L)
- 20 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
- Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki.
- Orzechy włoskie posiekać nie za drobno.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
- Do naczynia miksującego włożyć batata pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksować 10s./ obr.5.
- Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować 10s./ obr.5.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać 10s./ obr.5.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen mit Gemüse", Parragon.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.