Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi


Mocno czekoladowy tort składający się z czekoladowych blatów, przełożonych czekoladowym kremem oraz dla wzbogacenia smaku kremem z masła orzechowego. Tort jest sycący, mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony, z pysznymi orzeszkami ziemnymi w karmelu, które idealnie uzupełniają smak tortu.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
Ciasto czekoladowe:
- 140 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 75 g masła
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- 30 ml rumu
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Krem orzechowy:
- 60 g solonych orzeszków ziemnych
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremowego masła orzechowego
Krem czekoladowy:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 80 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 40 g masła, temperatura pokojowa
Dekoracja:
- 100 g orzeszków ziemnych, prażonych i solonych
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok, aby lekko ostygła.
- W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę. (Może być lekko ciepła). Następnie przesiać do tego mąkę z proszkiem i razem z pianą z białek wymieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do połączenia się składników.
- Gotową masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty. (Upieczony, nierówny wierzch ciasta ścięłam nożem).
- Przygotować poncz: W kubku wymieszać rum z wodą i cukrem.
- Wszystkie blaty nasączyć ponczem. (Dolny i środkowy blat ułożyć np. na podkładkach papierowych/ deskach/ paterach itp).
- Przygotować krem orzechowy: Orzeszki ziemnie posiekać i odstawić na bok. Do rondelka przełożyć śmietanę, cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i będzie się nadawać do przełożenia blatów. Wmieszać posiekane orzechy.
- Ciepły krem orzechowy rozłożyć po połowie na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie oba blaty oddzielnie schłodzić w lodówce, aby krem zgęstniał.
- W tym czasie przygotować krem czekoladowy: Czekoladę posiekać. Miękkie masło pokroić na kawałki. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę i masło. Wymieszać, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masło i czekolada do końca się nie rozpuściły, lekko ogrzać na piecu, aż do rozpuszczenia). Wstawić do lodówki, aż krem lekko zgęstnieje i będzie można przełożyć nim tort. (Ok. 1 godziny w lodówce. Należy zaglądać do kremu i sprawdzać jego konsystencję).
- Połowę kremu czekoladowego rozłożyć na dolnym blacie.
- Przykryć środkowym blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1- 2 godziny.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Miękkie masło pokroić na kawałki. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę i masło. Wymieszać, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masło i czekolada do końca się nie rozpuściły, lekko ogrzać na piecu, aż do rozpuszczenia). Wstawić do lodówki, aż polewa będzie chłodna i lekko gęstniejąca.
- Polewę wylać na tort i rozprowadzić ją na górze i bokach tortu tylną stroną łyżki. Tort wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować dekorację: Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni. Ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił je dokładnie.
- Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia, rozłożyć w miarę płasko i pozostawić do zastygnięcia. Następnie połamać na mniejsze kawałki i udekorować tort.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | trudna |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!