Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu)


Lekkie ciasto z truskawkami na mące kokosowej i zmielonych orzechach. Ciasto jest bez glutenu, a zamiast białego cukru użyty został ksylitol. Truskawki pokryte są polewą- kisielem, dzięki któremu ładnie się błyszczą i zachowują dłużej świeżość. Jeśli komuś przeszkadza cukier zawarty w dżemie, to może użyć specjalny dżem niskowęglowodanowy lub go pominąć.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 100 g masła
- 90 g ksylitolu
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Kisiel:
- 250 ml wody
- 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej (nie kukurydzianej)
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki przetartego przez sitko dżemu truskawkowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Masło roztopić. W miseczce wymieszać mąkę kokosową, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem, lekko ciepłym masłem i 6 łyżkami wrzątku na jasną masę. (Masa będzie płynna). Dodać mieszankę mączną z miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. (Ciasto będzie luźne i delikatne).
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Ułożyć na cieście, przecięciem do dołu.
- Przygotować kisiel: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, ksylitolem i sokiem z cytryny. Resztę wody zagotować. Dodać rozmieszaną skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Garnek ściągnąć z pieca, dodać przetarty dżem i wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Lekko ciepły kisiel rozłożyć łyżką na truskawkach.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Low Carb Back-Rezepte", NGV.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!