Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami


Strucla z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym, z którego zrobiłam wcześniej rogaliki: "Rogaliki krucho- drożdżowe". Z ciastem fajnie się pracuje i dlatego spróbowałam wykorzystać go do innego wypieku niż tylko rogaliki ;) Strucla ładnie trzyma kształt po upieczeniu, jest krucha, chrupiąca i słodka z zewnątrz, a w środku jest miękka. Ilość ciasta jest dość spora w stosunku do ilości jabłek, więc nie jest mocno jabłkowa. Bardziej dominuje tutaj ciasto, które jest bardzo smaczne, maślane, a jabłka dodają ciastu lekkości i świeżości.
Składniki na 2 strucle:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowatych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
- jajko
- cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić na bok.
- Schłodzone ciasto podzielić na pół.
- Jedną połowę ciasta rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
- Papier z ciastem przełożyć na dużą, płaską blachę do pieczenia.
- Jeśli jabłka puściły sok, należy go odlać. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
- Na środku ciasta rozłożyć połowę jabłek.
- Ciasto z dwóch stron pociąć nożem lub radełkiem na ukośne paski. Paski zakładać na jabłka, jak na poniższych zdjęciach.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.
- W ten sam sposób przygotować drugą struclę.
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować strucle. Posypać cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną struclę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.