Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek


Zdrowsza wersja brownie na mleku kokosowym, bez glutenu, nabiału, jajek i dodatku białego cukru (poza tym w czekoladzie). Piekłam to ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów oraz z dodatkiem mąki kokosowej. Ze zmielonymi migdałami jest mocno wilgotne, natomiast z mąką kokosową jest bardziej suche. Trochę trudno je pokroić, bo ciasto się "strzępi" i przykleja do noża, ale nie ma tragedii ;) Schłodzone brownie ze zmielonymi migdałami robi się zwarte.
Na pierwszych trzech zdjęciach jest brownie ze zmielonymi migdałami, a dwa ostatnie (posypane wiórkami kokosowymi) to brownie na mące kokosowej.
Składniki (na formę kwadratową o boku 20cm):
Ciasto:
- 250 ml mleka kokosowego z puszki
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 100 ml syropu klonowego
- 45 g oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów/ orzechów laskowych
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę posiekać.
- Olej kokosowy podgrzać, aż będzie płynny.
- Mleko kokosowe podgrzać w niedużym rondelku prawie do zagotowania. Od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Wmieszać trzepaczką zmielone siemię lniane, a następnie syrop klonowy i roztopiony olej kokosowy.
- W misce wymieszać trzepaczką mąkę kokosową (lub zmielone migdały), skrobię, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z masę czekoladową trzepaczką, mieszając tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.