Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym


Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka 80g): 314 kcal, B: 5g, T: 30g, W: 6g (węglowodany netto: 5,65g)
Składniki na 12 kawałków:
Ciasto czekoladowo- kokosowe:
- 100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
- 20 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 30 g erytrytolu
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Krem orzechowy:
- 130 g masła, temperatura pokojowa
- 60 g erytrytolu, zmielonego na puder
- 30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 120 g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
- 5 g wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
- Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
- Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
- Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
- W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
- Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
- Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
- Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.