Czekoladowy sernik keto


Sernik ketogeniczny (niskowęglowodanowy) w wersji czekoladowej, bezglutenowy i bez cukru. Pieczony jest na spodzie z mielonych migdałów. Masę zagęszcza kakao i nie trzeba używać żadnej mąki, ani skrobi. Smaczny, a z dodatkiem polewy jeszcze bardziej czekoladowy.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 138g): 442 kcal, B: 12g, T: 41g, W: 6g.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 110 g zmielonych, blanszowanych migdałów
- 60 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka erytrytolu
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- 500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40%, temperatura pokojowa
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 170 g erytrytolu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 30 g kakao
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 120 g słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżka erytrytolu, zmielonego na puder
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż spód się zarumieni. Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Miękkie masło i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować przez ok. 5 minut na jasną masę. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z pomarańczy i kakao. Zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca. Teraz można dodać łyżkę erytrytolu zmielonego na puder i wymieszać trzepaczką, jeśli polewa nie jest wystarczająco słodka.
- Polewę wylać na wierzch sernika.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.