Ciasto mrówkowe


Wilgotna babka z jogurtem i czekoladową posypką cukrową. Nazwa ciasta pochodzi od posypki cukrowej, która w cieście przypomina jakby mrówki ;). Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jest lubiany nie tylko przez dzieci.
Składniki na keksówkę o dł. 30cm:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 300 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehl Farine)
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (w wersji bezglutenowej skrobię pominąć)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej użyć bezglutenowego proszku)
- 100 g czekoladowej posypki cukrowej
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
- trochę posypki cukrowej do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i posypką cukrową.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 10 minut). Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty). Następnie na średnich obrotach wmiksować krótko jogurt. (Jeśli masa się zwarzy przy dodawaniu jajek lub jogurtu to normalnie i nic nie szkodzi. Po dodaniu mąki, ładnie się połączy).
- Dodać mieszankę mączną i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Udekorować posypką cukrową.
Źródło: Przepis wzorowany przepisem ze strony: beas.kitchen
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!