Brownie z galaretką i owocami


Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto brownie w połączeniu z orzeźwiającymi warstwami galaretki, owoców i lekką pianką jogurtową. Wielosmakowe ciasto o dominującym smaku czekolady.
Przygotowałam brownie w wersji bezglutenowej, ale możecie zrobić klasyczne według przepisu: "Brownie".
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie bezglutenowe: (lub klasyczne według przepisu: "Brownie")
- 300 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g kakao
- 100 g mąki gryczanej lub jaglanej
Warstwa malinowa:
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 400 ml wody
- 200 g malin świeżych* lub mrożonych
Warstwa jogurtowa:
- 300 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
- 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 30 g cukru
- 3,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 5 listków żelatyny)
Galaretka przeźroczysta**:
- sok z ½ cytryny
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- kilka owoców np. malin, truskawek, borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę malinową: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 400 ml wody. Do gorącej galaretki dodać zamrożone maliny i wymieszać. (Galaretka zrobi się chłodna). Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na brownie i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotować warstwę jogurtową: Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby żelatyny nie zagotować). Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do jogurtu. Wyłożyć na stężałą galaretkę, ułożyć owoce, lekko je wciskając i włożyć do lodówki do stężenia.
- Przygotować przeźroczystą galaretkę: Do soku z cytryny dodać tyle wody, aby otrzymać łącznie 250 ml. Dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Chłodny płyn przelać przez sitko (aby pozbyć się kawałków cytryny) na warstwę jogurtową z owocami, tyle ile zmieści się w formie. ( U mnie pozostało trochę płynu). Wstawić do lodówki do stężenia.
Uwaga:
* Świeże maliny należy dodać do chłodnej galaretki, wstawić do lodówki (zaglądając do niej co jakiś czas), a gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.
** Można również przygotować kupną, przeźroczystą galaretkę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.