Mazurek z masłem orzechowym bez pieczenia


Mazurek w zdrowszej wersji: bez cukru rafinowanego, może być wegański i bez glutenu. Jest smaczny, o smaku masła orzechowego i czekolady. Dodatkowo jest bez pieczenia. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoi w temperaturze pokojowej to mięknie. Dlatego lepiej nie trzymać go długo na świątecznym stole.
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych*
- 2 łyżki syropu klonowego
- 40 g oleju kokosowego
- ok. 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
Nadzienie:
- 120 g gładkiego masła orzechowego bez cukru (100% orzechów w składzie)
- 50 g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez cukru
Dekoracja (opcjonalnie):
- kolorowe jajka czekoladowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód: Płatki owsiane zmiksować na mąkę. (*Jeśli używacie wiórków kokosowych, należy zmiksować je razem z płatkami na mąkę). Przesypać do miski. Dodać mąkę kokosową.
- Olej kokosowy roztopić i dodać do miski z mąką. Dodać syrop klonowy. Mleko wlewać stopniowo, mieszając łyżką, do uzyskania plastycznej masy. (W przypadku mąki kokosowej dodaję 100ml mleka, a w przypadku zmielonych wiórków kokosowych ok. 80 ml. Moja mąka kokosowa była częściowo odtłuszczona. Mleko należy dodawać stopniowo, gdyż mąki kokosowe są różne i możliwe, że ilość potrzebnego mleka może być inna. Po połączeniu składników należy chwilę odczekać, ponieważ masa zgęstnieje).
- Masę rozłożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować spód mazurka w kształt jajka, robiąc wyższy brzegi (u mnie o wymiarach ok. 20x 27cm). Wstawić do lodówki.
- Przygotować nadzienie: Olej kokosowy przełożyć do rondelka, dodać syrop klonowy i masło orzechowe. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa będzie gładka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa zastygła.
- Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie osobno podgrzać 1 łyżkę masła orzechowego, aby było gładkie i płynne. Od razu ciepłą czekoladę wylać na zastygniętą masę orzechową i szybko rozprowadzić ją tylną stroną łyżki. Masło orzechowe przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskać masło orzechowe na polewę robiąc paski. Od razu wykałaczką zrobić prostopadłe paski przeciągając raz w jedną, raz w drugą stronę. (Całość musi przebiegać dość sprawnie, aby czekolada nie zdążyła zastygnąć). Można ozdobić jajkami czekoladowymi (całymi lub pokruszonymi).
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.