Tęczowa chałka

Klasyczna chałka drożdżowa o pięknych kolorach, dzięki dodatkowi barwników spożywczych do ciasta.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 80g cukru
- 250ml mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 2 barwniki spożywcze np. czerwony i zielony
- szczypta soli
- 1-2 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól, olej i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Do dwóch części dodać barwniki. Zagnieść ciasta, aż barwnik dobrze połączy się z ciastem.
- Uformować 3 równe wałki i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
- Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Piec nagrzanym piekarniku ok. 35- 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.gotujmy.pl
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35-45 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.