Ciasto z rabarbarem i bezą


Ucierane ciasto rabarbarowe z bezową pianką. Zwykłe, ucierane ciasto z zatopionymi kawałkami rabarbaru, które nadają ciastu wilgotności i świeżości pod bezową pierzynką, która osładza i dodaje lekkości.
Składniki na blachę o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40cm:
Ciasto ucierane:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru (waga przed odcięciem końców)
Pianka bezowa:
- 5 białek (u mnie z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 250 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm. (Rabarbaru nie obieramy).
- Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować na wysokich obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach lub wmieszać szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć na blasze. (Ciasto jest gęste i trudne do rozłożenia. Na początku rozkładałam tylną stroną łyżki, ale ciasto mocno się kleiło, więc zmoczyłam ręce i rozłożyłam rękami, starając się mocno nie ugniatać ciasta).
- Na cieście rozłożyć rabarbar. (Ułożyłam na cieście, bez wciskania w ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, (na drugiej szynie od dołu) aż ciasto z wierzchu delikatnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę bezową: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
- Podpieczone ciasto wysunąć z piekarnika i szybko rozłożyć pianę równomiernie. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec ok. 15 minut do przyrumienienia się bezy. (Beza będzie lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku pianka).
- Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!