Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe)


Zdrowsza wersja ciasta rabarbarowego. Smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bezglutenowe, bez laktozy, słodko- kwaskowate, z dodatkiem banana w cieście.
Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę prostokątną ok. 20x 30cm:
Ciasto:
- 300 g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić więcej rabarbaru)
- 100 g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką)
- 120 g mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości, mocno dojrzały banan
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 120 g cukru (można użyć trzcinowego)
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Syrop:
- sok z jednej cytryny
- 30 g cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 28 cm (lub formy ok. 20x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do formy.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż rabarbar będzie prawie miękki. Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
- Do drugiej, wysokiej miski przełożyć obranego banana, olej, cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować blenderem na gładki mus. Dodawać po jednym jajku, miksując chwilę każde jajko. (Miksowałam dalej blenderem). Na końcu wmieszać krótko szpatułką suche składniki z pierwszej miski.
- Rabarbar wyciągnąć z formy, przekładając np. na talerz. Do formy wyłożyć ciasto, a na cieście rozłożyć kawałki rabarbaru.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia i suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotować syrop: Sok z cytryny wymieszać z cukrem do jego rozpuszczenia.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować równomiernie syropem np. używając silikonowego pędzelka lub łyżeczki. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Ciasto można przechowywać do 2- 3 dni lub zamrozić.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!