Szarlotka z galaretką

Szarlotka na kruchym cieście ze sporą ilością jabłek i galaretką cytrynową w proszku. Dodatek galaretki sprawie, że szarlotka ma orzeźwiający, cytrynowy posmak, jest stabilna i dobrze się ją kroi.

Można podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną lub po ostudzeniu oprószoną cukrem pudrem. Szarlotka jest niska, ma ok. 3 cm wysokości (co jest uzależnione od użytych jabłek).

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
  • gęsty jogurt naturalny typu greckiego lub gęsta, kwaśna śmietana (ok. 50 g)

Warstwa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 galaretka np. cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać 2 łyżki cukru i podsmażyć, aż jabłka zmiękną i sok wyparuje (ok. 20 minut). Garnek ściągnąć z pieca i od razu do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Wmieszać cynamon. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  3. W tym czasie, gdy jabłka stygną, przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, proszku do pieczenia, żółtek i jogurtu zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite).
  4. ⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. (Wystarczy na 15- 20 minut, ale może być dłużej).
  5. Pozostałe ⅔ ciasta wykleić na dnie formy.
  6. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
  8. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem cukrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka z galaretką Szarlotka z galaretką Szarlotka z galaretką