Tarta z budyniem i truskawkami

Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.
Składniki:
- 100g masła
- 50g + 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 150g mąki pszennej
- 500ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 350- 400g truskawek
- 100g czekolady gorzkiej
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- fasola do obciążenia ciasta
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
- Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
- Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
- Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.
Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20- 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
1050kJ/ 250kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.