Białkowiec


Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki suchego maku
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 125g masła ( lub margaryny)
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
- lukier lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
- Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
- Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.