Strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami, z cynamonową nutą. Dużo nadzienia jabłkowo- orzechowego zwiniętego w cienkie ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 370g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40g oleju
- 120g wody lekko ciepłej
- 10g octu (u mnie 5%)
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 750g jabłek
- 150g orzechów włoskich
- 100g cukru
- 45g płatków owsianych
- 30g cukru waniliowego
- 15g soku z cytryny
- 75g słodkiej śmietany 30%
- 75g kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- ewentualnie 100g rodzynek
Do posmarowania ciasta:
- 80g masła
- 30g mleka
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Masło roztopić.
- Ciasto rozwałkować bardzo, bardzo cienko w prostokąt na ściereczce posypanej mąką. (Im cieniej ciasto rozwałkowane, tym lepiej. Musi być widoczny wzór na ściereczce. Można jeszcze dodatkowo ciasto rozciągnąć rękami. Za grube ciasto nie dopiecze się w środku!).
- Ok. 50g roztopionego masła rozsmarować na cieście.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
- Orzechy posiekać.
- Jabłka, orzechy, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy, sok z cytryny, śmietany, cynamon i ewentualnie rodzynki wymieszać.
- Nadzienie wyłożyć na cieście pozostawiając po 3 cm od brzegów. Krótsze boki założyć ok. 2 cm do środka (tak, że nadzienie nie ucieknie bokami). Przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę (zwijać dłuższy bok).
- Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe masło wymieszać z mlekiem i przed jak i w trakcie pieczenia posmarować roladę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Uwaga: Ciasto i nadzienie można podzielić na pół i zrobić dwa strudle.
Przepis pochodzi z książki: :Jeden Tag genießen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
30 min. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Ledwo zdążyłam zdjęcia zrobić, a tu córcia już wkroczyła do akcji ;):
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.