Tort czekoladowy z bananami


Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju np. rzepakowego
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
- 500ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
- 5 bananów (użyłam 4)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
- Czekolady posiekać drobno.
- Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
- Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju np. rzepakowego
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
- 500ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
- 5 bananów (użyłam 4)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
- Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
- Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
- Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
- Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.