Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 70g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
- ok. 400g truskawek
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
- Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
- Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
- Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
80- 95 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.