Ciasto czereśniowe z serem


Bardzo oryginalne, pół kakaowe i pół sernikowe ciasto ze słodkimi czereśniami. Smaczne, eleganckie i nietrudne w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 250 g masła (lub margaryny)
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Massa serowa:
- 70 g masła (lub margaryny)
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
Dodatkowo:
- ok. 600 g świeżych czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)
Sposób przygotowania:
- Czereśnie umyć i osuszyć. Ok. 24 sztuk z szypułkami odłożyć na bok. Pozostałe wypestkować i przekroić na pół. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
- Przygotować ciasto. W miseczce wymieszać makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.(Dno formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38 x 25 cm).
- Na cieście ułożyć połówki czereśni.
- Przygotować masę serową. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, budyń w proszku i twaróg. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Uwaga:
- Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, to po ok. 30- 40 minutach należy przykryć ciasto z góry folią aluminiową.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.