Gruszkowe ciasto z budyniem

To taki murzynek z gruszkami wzbogacony o lekki krem budyniowy. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybki placek. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.
Składniki:
Ciasto:
- 8 dojrzałym, miękkich gruszek (ok. 1250g)
- sok z cytryny
- 375g masła
- 370g cukru
- szczypta soli
- parę kropelek aromatu rumowego
- 6 jajek
- 375g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g kakao
- 120ml mleka (temperatura pokojowa)
Krem:
- 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 750ml mleka
- 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 300ml słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- 50g czekolady (dałam gorzką)
- posiekane pistacje
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (U mnie 35x 24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie). Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C).
- W międzyczasie namoczyć żelatynę.
- Ok. 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.
Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40- 45 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 2 godz. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.