Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego z malin.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła (lub margaryny)
- 70g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 100g masła
- 150g cukru
- 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Budyń malinowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 400g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła (lub margaryny)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
- Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
- Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godzinie).
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
1 godz. 20 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.