„Piernik domowy”


Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (200g)
- 1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
- 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
- ¾ szklanki oleju (150g)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
- Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.
Uwagi:
- 1 szklanka = 250ml
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.