Tort lodowy z bezami


Dwukolorowy tort lodowo- bezowy. Składa się z warstwy waniliowej i czekoladowej przełożonej bezami. Słodki, idealny deser w upalne dni.
Składniki:
- 4 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 100g bez kupnych lub domowych* (z tego przepisu: "Bezy")
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix (opcjonalnie)
- starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24cm (może być również 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Bezy połamać na kawałki. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Ubić śmietanę. (Można dodać śmietan-fixy).
- Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, a następnie śmietanę.
- Ok. 40g bez rozłożyć na dnie tortownicy.
- Wyłożyć połowę masy. Rozłożyć 40g bez. Resztę masy wymieszać szpatułką z chłodną, ale płynną czekoladą. Wyłożyć do formy. Wierzch posypać resztą bez i startą czekoladą.
- Tortownicę przykryć folią spożywczą lub włożyć w duży worek do mrożenia i wstawić do zamrażarki na noc.
- Tort można kroić zaraz po wyciągnięciu, a pozostałą część od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).
Uwaga:
* Wystarczy upiec bezy z 2 białek
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.