Babka marmurkowa


Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g masła (lub margaryny)
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 5 jajek (rozmiar M)
- 375 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Do części kakaowej:
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
- Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
- 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
- Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Babkę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.
Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.