Babka adwokatowa


Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g skrobi ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml oleju np. rzepakowego
- 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
- 5 jajek (rozmiar M)
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek likieru jajecznego
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.