Babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami (u mnie z borówką amerykańską). Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowując tą babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 250g jagód lub borówki amerykańskiej
- 160g masła (lub margaryny)
- 120g cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100g jogurtu naturalnego
- 270g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jagody umyć i osączyć.
- Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
- Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
- Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
- Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
- Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
- Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Uwaga: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Przepis pochodzi z gazety „Back- Ideen im Sommer”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45- 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.