Ciasto krówka


Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
- ½ szklanki cukru (= 100 g)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
Masa budyniowa:
- 550 ml mleka
- ¾ szklanki cukru (= 150 g)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- 1 żółtko
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
- 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
- 300 g orzechów np. włoskich
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
- Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
- Orzechy posiekać.
- Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.