Makowiec według diety rozdzielnej


Makowiec dla osób na diecie rozdzielnej, nie łączących węglowodanów z białkami. Zalicza się do grupy węglowodanowej. Smakuje jak klasyczny makowiec na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny i nikt z jedzących nie zorientuje się, że jest inny. Jedyna różnica między nim, a zwykłym makowcem jest taka, że tutaj do masy makowej nie zostały dodane białka. Mimo to masa makowa jest bardzo dobra i wilgotna. Polecam wszystkim wielbicielom maku, nie tylko tym na tej specjalnej diecie.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 żółtko
- 50g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Masa makowa:
- 300g suchego, zmielonego maku
- 250ml wody
- 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć je na kawałek folii spożywczej, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem na wysokość ok. 1 cm. Przygotowaną formę wstawić do lodówki.
- Przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę, wodę i cukier waniliowy wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć do tortownicy.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i sól wymieszać. Masło roztopić. Gorące wlewać powoli do mąki z cukrem, mieszając delikatnie ręką formować kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na masie makowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backbuch zur Trennkost”, Ingrid Schlieske.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.