Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
- 1 szklanka suchego maku (160g)
- 1 szklanka cukru pudru (150g)
- 4 jajka
- 190g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
- biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
- Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
- Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 50 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.