Makowiec z wiśniami na kruchym cieście


Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 250 g masła (lub margaryny), zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
- 500 g suchego maku (może być zmielony)
- 150 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie ok. 37- 40g)
- 750 ml mleka (+ ok. 500 ml mleka do sparzenia maku)
- 200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- 1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Budynie w proszku wymieszać z 150 g cukru i 150 ml mleka. 600 ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepły.
- Wiśnie odsączyć na sitku.
- ⅔ ciasta kruchego wyłożyć na dnie przygotowanej formy. (Można rozwałkować ciasto i przenieść do formy lub wykleić w formie). Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
- Budyń wymieszać trzepaczką z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
- Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
- Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale jest to stanowczo za mało. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Rozkroić chłodne, a najlepiej na następny dzień.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Tina. Sonderheft".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.