Szybkie ciasto na maślance


Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto na maślance. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną (u mnie o wymiarach dna: 26x 38cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C). Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, można przykryć ciasto folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Gugelhupf", Dr. Oetkera. Zmniejszyłam ilość cukru z 450g do 400g.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.