Babka drożdżowa z kruszonką


Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka, lekko ciepłego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Ułożyć kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g mleka, lekko ciepłego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
- Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
- Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
- Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.