Ciasto jabłkowo- marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 300g masła lub margaryny
- 350g mąki pszennej
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g masy marcepanowej
- 6 jajek
- 75g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 80g czekolady gorzkiej
- 200g masła lub margaryny
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100g płatków owsianych
Dodatkowo:
- 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
- trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.
- Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
- Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut (u mnie 60 minut) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
- Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
- Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.
Przepis pochodzi z magazynu: „Unsere gute Heimatküche”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 2 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40- 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.