Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.
Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):
- 300g orzechów włoskich
- 260g cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- 8 jajek
Masa budyniowa:
- ok. 120g orzechów włoskich
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 250ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
- 250g masła
Dekoracja:
- orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
- 100g cukru
Dodatkowo:
- ok. 8 łyżek amaretto lub rumu
Sposób przygotowania:
- Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.
- Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.
- Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
- W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).
- Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.
- Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą.
- Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
- Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.