Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowy. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
Brownie:
- 200g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 150g masła
- 120g cukru
- 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów)
Sos karmelowy:
- 50g cukru
- 30g masła
- 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 4 banany
- sok z połowy cytryny
- 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
- Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (migdały).
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, a po upieczeniu opada). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos karmelowy. Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
- Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
- Ciepłym sosem polać banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na banany. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.