Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 120g mąki pszennej
- 100g cukru
- 60g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40ml oleju
- 120ml mleka
- 120ml zaparzonej kawy
- 1 jajko
Masa serowa:
- 600g serka kremowego typu Philadelphia
- 75g cukru + 1 łyżka
- 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 130g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Do dekoracji:
- ok. 250- 300g świeżych truskawek
- 10g startej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
- Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
- 130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
- 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
- Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.