Sernik z polewą truskawkową


Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone i twarogu. Sernik pokryty jest grubą warstwą truskawkową.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 100 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Polewa truskawkowa:
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 75 g masła
- 120 g cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotować polewę truskawkową: Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować, mieszając. Osobno wymieszać budyń w proszku z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać, mieszając trzepaczką, rozmieszany budyń. Gotować, mieszając, ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Polewę truskawkową wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.