Tarta z kwaśnymi owocami

Pyszna, słodka tarta z kwaśnymi owocami. Tarta powstała z myślą o kwaśnych, sezonowych owocach, szczególnie o czerwonej i czarnej porzeczce oraz wiśniach. Sprawdzi się tutaj również mrożona mieszanka owoców leśnych. Takie owoce w połączeniu ze słodką bezą i budyniem smakują wyjątkowo.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 130g mąki pszennej
- 50g zmielonych orzechów lub migdałów
- 30g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 90g masła
Masa budyniowa:
- 200ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 10g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 50g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50g masła
Beza:
- 2 białka
- 100g cukru
Dodatkowo:
- kwaśne owoce (u mnie niecałe 200g porzeczek czerwonych)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o wymiarach 11x 35cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu.
- Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz. lub na całą noc.
- Owoce umyć, osuszyć i ułożyć na budyniu. (Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, a owoce mrożenie rozmrozić).
- W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół na 250°C).
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na owoce.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie z funkcją grilla trwało to 1,5 min.).
- Wyciągnąć z pieca. (Polecam zjedzenie tarty w dniu przygotowania bezy).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 3- 4 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 7 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.