Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

To ciasto to połączenie delikatnego sernika z ciężkim ciastem czekoladowym. Masę serową przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego, dzięki któremu sernik jest delikatny i pachnie przyjemnie kokosem. Kwaśne czerwone porzeczki doskonale przełamują słodycz całego ciasta.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru
- 150g mąki pszennej
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
- 400ml mleczka kokosowego z puszki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 jajko
- 120g cukru
Dodatkowo:
- 300g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
- Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Ułożyć na cieście.
- Przygotować masę serową. Ser, mleczko kokosowe, budyń (proszek), jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Miksować chwilę tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać delikatnie na porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C. (Masa powinna być ścięta na górze, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejno wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.
Smacznego.
* Na spód piekarnika należy postawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 1,5 godz |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.