Tarta czekoladowa z owocami

Prosta, smaczna tarta w czekoladowej wersji łączy w sobie kruche, kakaowe ciasto i pyszny crème pâtissière, do którego dodałam startą, gorzką czekoladę. Krem przypomina w smaku dobry czekoladowy budyń. Do całości pasują świeże maliny, ale można użyć również innych, dowolnych owoców.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 190g mąki pszennej
- 10g kakao
- 120g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek
- 500ml mleka
- 80g cukru
- 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- ½ laski wanilii
- 50g czekolady (dałam gorzką. Może być również mleczna)
Dodatkowo:
- ok. 400g świeżych malin
- parę listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i prószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10min., aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
- ½ laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać wcześniej mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
- Garnek ściągnąć z pieca i do ciepłej masy dodać startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć maliny. (Do miękkiego kremu maliny ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
- Udekorować listkami mięty.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1- 2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.