Tarta Crème brûlée

Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.
Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 125g masła lub margaryny
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 50g cukru
Dodatkowo:
- brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 150°C.
- Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
- Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
- Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
- Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
- Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
- Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 1,5 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
parę godzin |
![]() |
Liczba porcji: |
około 10- 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.