Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Czekoladowe ciasto babkowe przełożone lekkim kremem serowym. Ciasto udekorowane jest dwukolorową kruszonką.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 350g miękkiego masła lub margaryny
- 200g cukru + 9 łyżek (do kremu i posypki)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
- 450g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej.
- 250g masła lub margaryny, 200g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego utrzeć mikserem. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche i przestudzoną czekoladę.
- W osobnej misce wymieszać 300g mąki,2 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180 °C.
- 100g masła lub margaryny roztopić.
- Do dwóch osobnych misek nasypać po 75g mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Do jednej miski dodać 1 łyżkę kakao. Do obu misek dodać po połowie rozpuszczonego tłuszczu. Zagnieść ciasta na 2 kruszonki.
- Około 20 min. przed końcem pieczenia, posmarować ciasto mlekiem i ułożyć kruszonkę na przemian białą z ciemną.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto na ok. 30 minut a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 placki.
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie. Twaróg, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego wymieszać trzepaczką lub łyżką. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu.
- Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Nałożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem z kruszonką.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
65 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): | 390 kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 36g |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.