Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.
Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):
- 80g mąki pszennej
- 15g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 65g jogurtu naturalnego
- 55g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- 125g truskawek/ jeżyn/ malin
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- niecałe ½ szklanki wody
- 1 łyżka cukru
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 125g truskawek
- ok. 125g jeżyn
- ok. 125g malin
Dekoracja:
- truskawki/ jeżyny/ maliny
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
- W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
- Blaty pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
- Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
- Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
- Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
- Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.