Styropian

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym z brzoskwiniami, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.
Styropian z brzoskwiniami:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 5 żółtek
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 5 białek
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820g z syropem)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 4 części).
- Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
- Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Styropian jagodowy:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 5 żółtek
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego)
- 100g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 5 białek
Dodatkowo:
- ok. 250g borówki amerykańskiej lub jagód
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
- Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Borówka powinna utrzymać się na masie).
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 75 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |