Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.
Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.
Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.
Składniki:
- 400g gorzkiej czekolady
- 60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
- 125g płatków kukurydzianych
- 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 80g cukru
- 150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
- 175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
- W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
- Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
- Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
- 225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 4 godzin |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 14 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.