Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Chcąc upiec sernik w wersji bezglutenowej, proszę użyć domowych ciasteczek amaretti. Przepis tutaj: Ciasteczka Amaretti.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
- 60g masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 150g cukru pudru
- 4 jajka
- 80ml likieru amaretto
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 100g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
Dodatkowo:
- 100g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- 40g migdałów w płatkach
- ewentualnie parę ciasteczek amaretti
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
kilkanaście godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok.1 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.