Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.
Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.
Składniki:
- 185g mąki pszennej
- 15g kakao
- szczypta soli
- 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
- 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 2 łyżki masła (= 30g)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
- Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
- Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
- Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.